Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: Noční můra všech bankéřů úřadovala. Z trhů se vypařily biliony.

Aktuální problémy v bankovním sektoru připomněly, jak jsou finanční instituce zranitelné při ztrátě důvěry.
Seznam Zprávy

17. 03. 2023

Vážení čtenáři,


v závěru minulého týdne se postupně poroučely ke dnu tři americké banky. Silicon Valley Bank spravovala vklady ve výši 173 miliard dolarů a byla 16. největší bankou v USA, další dvě padlé banky patřily na americké poměry spíše k menším.


Obavy z možné finanční nákazy se rychle projevily propadem akciových trhů, ze kterých se za pár dnů vypařily v přepočtu biliony korun. Investoři znervózněli v obavě, zda krachy bank nesignalizují větší systémové riziko, zbavovali se zejména bankovních akcií a z řady bank stahovali peníze.


Na to doplatila i devátá největší evropská banka, dlouhodobě problémová Credit Suisse, kterou investoři a klienti vyhodnotili jako slabý evropský kus. Na pomoc jí musel přispěchat švýcarský regulátor a tamní centrální banka prostřednictvím nabídky úvěrové linky až 50 miliard švýcarských franků na posílení likvidity, aby ustála odliv vkladů.


Situace se po oznámených opatřeních uklidnila, ale švýcarský gigant získal jen oddechový čas. Banka, která odhalila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech, musí projít zásadní restrukturalizací a podle odborníků není vyloučené, že bude muset prodat některé své divize a možná se i rozdělit. V každém případě nelze očekávat, že by regulátor a centrální banka nechali Credit Suisse padnout, na to je až příliš velká a systémově významná.


Aktuální problémy v bankovním sektoru opět připomněly, jak jsou finanční instituce zranitelné při ztrátě důvěry. V současném online světě a s možností okamžitého přesouvání peněz z místa je panika může položit za pár dnů.


V Česku jsme obdobnou situaci zažili po invazi Ruska na Ukrajinu, kdy ztráta důvěry a obava z dopadů sankcí položily jinak zdravou českou odnož ruské Sberbank.


V případě Silicon Valley Bank ovšem nešlo o nepodloženou paniku. Jak se ukázalo, klíčová banka pro financování startupů byla až trestuhodně špatně řízená.


Dobrou zprávou pro klienty evropských bank je, že současné problémy amerických bank se jich přímo nedotýkají. Nebyly na americké banky významně napojené a podle ratingové agentury Moody’s mají i méně aktiv v dluhopisech, takže je na rozdíl od bank v USA tolik neohrožují výkyvy úrokových sazeb.


Otřesy v bankovnictví ovšem vyvolaly otázky, nakolik budou americká a evropská centrální banka pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb a utahování měnové politiky. Jak nedávno uvedl jeden ekonom, když americká centrální banka FED zvedá sazby, dříve či později to někde rupne.


Otázkou je, zda byly padlé americké banky výjimkou kvůli špatnému managementu, nebo za nimi budou následovat další. Zatím se zdá, že trhy věří, že šlo spíše o výjimku, ale volatilita na akciových trzích bude vysoká i v následujících měsících.


Jako první přišla s reakcí Evropská centrální banka, která navzdory problémům Credit Suisse zvýšila svou úrokovou sazbu o 50 bodů na 3,5 procenta. Dala tím najevo, že boj s inflací je absolutní prioritou a že evropský bankovní sektor je kapitálově silný i dostatečně likviditní.


S napětím se proto očekává, jak se k dalšímu zvyšování úrokových sazeb postaví americký FED. Bude-li pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, vyšle tím signál, že si je stabilitou a odolností amerických bank jistý a aktuální krachy byly výjimkou. V opačném případě by nezvýšení sazeb či uvolnění měnové politiky bylo podle ekonoma Martina Lobotky překládáno tak, že bankovní sektor v USA je shnilejší, než se přiznává.


Aktuální dění v USA i chování ECB mohou mít výrazné dopady i na českou měnovou politiku. Zvyšování úrokové sazby ECB se bude zmenšovat úrokový diferenciál mezi sazbou ČNB a ECB a trend posilování kurzu koruny z posledních měsíců se může otočit, což už naznačilo i výraznější oslabení z uplynulého týdne.


Pokud by se vytratil efekt silné koruny v boji s rekordně vysokou inflací v Česku, musela by Česká národní banka zvážit další zvýšení úrokových sazeb.

Hráč týdne: Solek

Po kontraktu s americkým investičním gigantem BlackRock získá tuzemský stavitel fotovoltaických elektráren Solek z USA další kapitálovou vzpruhu. Se severoamerickými institucionálními investory typu pojišťoven se česká firma dohodla na emisi dluhopisů v celkové hodnotě 180 milionů dolarů. 

Best of byznys

Modrava a Bakalovy daně. Šumavská Modrava udělá prověrku investic za minulé roky. Bohatá obec se totiž opakovaně spálila při zhodnocování peněz prostřednictvím fondů a aktuálně jí hrozí, že přijde o více než 200 milionů korun vložených do zkrachovalé společnosti WCA International. Uložené peníze si obec postupně stáhne a investuje například do bydlení pro rodiny.

České pivo v Moskvě. I rok po napadení Ukrajiny pokračuje řada českých firem v byznysu na ruském trhu. Na regálech tamních obchodů se nabízí ruským zákazníkům české pivo, ale třeba také lihoviny, těstoviny nebo müsli. Jak díky svému spolupracovníkovi zjistily přímo na místě Seznam Zprávy, českou nabídku dostávají nakupující například v jednom z moskevských hypermarketů sítě Globus.

Genesis Capital nakupuje. Fondy z investiční skupiny Genesis Capital neumenšují svou aktivitu navzdory nepříznivým podmínkám v ekonomice. Od začátku roku oznámily nákup již dvou firem. První letošní akvizicí byl strojírenský podnik TES Vsetín, druhou transakcí je předběžná dohoda o nákupu akcií polského poskytovatele služeb v logistice XBS Group. Druhý sesterský fond ze stáje Genesis Capital naopak nevylučuje, že letos dvě firmy prodá.

Energetika

Palivo budoucnosti. Lodní společnosti investují do zeleného metanolu. A.P. Møller – Mærsk, která operuje se 700 loděmi a působí ve 130 zemích světa, si už v minulých letech objednala dvanáct zaoceánských lodí, jejichž palivem má být právě zelený metanol. Další námořní velikán Cosco Shipping Holdings si loni objednal tucet lodí pohaněných zeleným metanolem za skoro tři miliardy dolarů.

Dodavatelé dál snižují ceníky. Další ceníky elektřiny a plynu klesají pod vládní strop. I když vývoj na burze vypadá příznivě, ceny jsou stále čtyřikrát výš než před dvěma lety. Přesto zákazníci mohou oproti zastropované ceně ušetřit tisíce korun ročně.

Podnikání a finance

Velké e-shopové srovnání. Fanoušci e-shopů utrácejí nejčastěji za módu, a to napříč Evropou. Češi však mají proti většině evropských států velkou slabost pro dobírku a k nevůli e-shopů se této libůstky nehodlají vzdát. Ukazuje to průzkum balíkové přepravní sítě Geopost.

Vysoký účet pro Škodovku. Páteř českého průmyslu čelí od loňského roku mnoha výzvám. Přetrvávající nedostatek čipů, výpadky v dodavatelských řetězcích, omezování výroby, nárůst cen surovin i válka na Ukrajině – tyto faktory ovlivňující autoprůmysl se podepsaly i na loňských výsledcích společnosti Škoda Auto.

Odchod z Číny. Skupina PPF je připravená i na úplný odchod z čínského trhu, kde od roku 2007 poskytuje spotřebitelské úvěry pod značkou Home Credit. Považuje ho za realistický, v Číně už nevidí obchodní příležitosti. Firma za poslední dva roky snížila v Číně úvěrové portfolio o 90 procent.

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Obavy o stavebko. Stavební spoření oslaví v příštích dnech třicetiny. Jen loni ho uzavřelo skoro půl milionu lidí, aktivní smlouvu mají více než 3 miliony Čechů. S omezením podpory státu čekají spořitelny odliv klientů. Skončí levné úvěry, varují. 

Hypotéka na neexistující byt. V novém seriálu Realitní poradna sdílíme zkušenosti lidí, kteří narazili na problémy při koupi nemovitostí. A především rady odborníků, jak se skrytým pastem realitního byznysu vyhnout. Přečtěte si příběh mladého páru, který až dodatečně zjistil, že si na hypotéku pořídil nelegální černou stavbu.

Bouře na kolejích. Vysoké ceny bydlení dopadají i na studenty bydlící na kolejích. První náraz je čekal loni se začátkem akademického roku. Některé univerzity ve zdražování pokračují i v průběhu semestru. Studenti proto sepisují petice.

Tech

Ultimátum pro TikTok. Sociální síti TikTok hrozí zákaz v USA i dalších zemích. Politici i tajné služby varují před rozsáhlým sběrem dat a napojením na čínskou vládu. Uživatelská data ale shromažďují i další sociální sítě. Podrobnosti přináší analýza Pavla Kasíka

Boj o lithium. Do roku 2025 by se Čína mohla stát největším hráčem na trhu s lithiem. Kontrolovat by mohla až třetinu jeho světových zásob. Tato zpráva přichází ve chvíli, kdy se státy po celém světě snaží zajistit přístup k materiálům potřebným k výrobě baterií. Ceny lithia minulý rok dosáhly historického maxima, raketově se totiž zvýšila poptávka po elektromobilech. 

Obří továrna na čipy. Samsung chce v průběhu následujících let podpořit snahu jihokorejské vlády vytvořit ze země polovodičové megastředisko. Plánuje investovat 230 miliard dolarů do výstavby pěti továren na čipy. Nově vzniklé podniky by měly přilákat výrobce materiálů, dílů a zařízení, případně také výrobce čipů, kteří nemají vlastní továrnu.

Rozhovor týdne: Petr Dlouhý

Pozastavení žádostí o dotace skupinu Agrofert zaskočilo, říká v rozhovoru Petr Dlouhý, ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu, který loni mezi zemědělce rozdělil 44 miliard korun. Teď je ticho před bouří a fond čeká, zda ho Agrofert zažaluje.

Přeji krásný víkend a příjemné chvíle u čtení Seznam Zpráv.

Martin Jašminský

Skleníky na měsíci


Aby se lidstvo se trvale usadilo na Měsíci, budou se dříve nebo později muset naučit na jeho povrchu farmařit. Evropská kosmická agentura proto odstartovala projekt Discovery, který by měl určit, do jaké míry je proveditelné, aby si astronauti pěstovali vlastní plodiny. Podívejte se na plány skleníků na Měsíci


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky