Martin Jašminský | Seznam Zprávy

Martin Jašminský | Seznam Zprávy Cash Only: Guvernér ČNB čeká na verdikt o bezpečnostní prověrce. Pro jeho budoucnost je klíčová.

I přes neobvykle dlouhé prověřování může Michl prověrku získat a pochybnosti skončí.
Seznam Zprávy

24. 02. 2023

Vážení čtenáři,


od chvíle, kdy prezident Miloš Zeman oznámil Aleše Michla jako nového guvernéra České národní banky, čelil tento ekonom ze strany velké části odborné veřejnosti i svého předchůdce pochybám, zda je pro tuto roli kompetentní osobou.


Po necelých osmi měsících ve funkci, kdy nový guvernér a obměněná bankovní rada drží politiku stabilních úrokových sazeb, se Česko stále potýká s rekordně vysokou inflací, která by letos měla už postupně odeznívat a v příštím roce se dostat blíže dvouprocentnímu cíli.


Tuto politiku lze nazvat politikou „pasivního vysezení inflační vlny“. K postupnému slábnutí inflace dojde v důsledku vyšších sazeb nastavených předchozí bankovní radou, následným zpomalením hospodářského růstu, slabší poptávkou domácností a postupným utažením fiskální politiky ze strany vlády. Aktivně neudělala dosavadní bankovní rada pro rychlejší pokles inflace nic.


Účet za dlouhé období vysoké inflace přesáhne minimálně 500 miliard korun, měřeno znehodnocením reálné kupní síly úspor domácností, což rozhodně není něco, co by mohli radní v centrální bance považovat za úspěšné zkrocení inflační vlny.


Na druhou stranu nenastal scénář, kterého se někteří ekonomové obávali, že by zastavení protiinflačního tažení cestou zvyšování úrokových sazeb mohlo vést k oslabení české měny. Naopak, koruna je k euru nejsilnější za posledních 14 let a aktuálně pomáhá krotit vysokou inflaci zlevňováním dováženého zboží a surovin.


Před Alešem Michlem však stojí velmi důležitý úkol, a tím je získání prověrky od Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné.


O prověrku požádal Michl, dosud majitel prověrky na stupeň tajné, krátce po oznámení jeho jmenování do funkce prezidentem Zemanem, takže mu nelze vyčítat, že by s tím otálel.

Jak ale upozornil server Echo24, od žádosti již uběhla lhůta devíti měsíců, do které standardně úřad prověrky vydává. Správní řízení stále probíhá, takže nelze mluvit o tom, že by Michl prověrku nedostal. Ale jde o signál, že v běžné lhůtě úřad nedospěl k názoru, že může prověrku na stupeň přísně tajné vydat, a zkoumá dál.


Zákon o České národní bance bezpečnostní prověrky členů bankovní rady nevyžaduje, ale sama ČNB svým interním předpisem toto prověření členů bankovní rady vyžaduje a u guvernéra vyžaduje stupeň nejvyšší. Měli ho všichni Michlovi předchůdci a je logické, že ho má mít i současný guvernér.


Guvernér se z titulu své funkce může účastnit jednání vlády, seznamuje se s řadou citlivých dokumentů a sama centrální banka disponuje informacemi, které jsou citlivé a důležité pro ekonomickou bezpečnost Česka a stabilitu finančního systému.

Aleš Michl je navíc guvernérem v době, kdy Rusko napadlo Ukrajinu a celá Evropa se nachází v mimořádně složité bezpečnostní situaci. Případy, kdy by se guvernér centrální banky měl účastnit jednání vlády či Bezpečnostní rady státu, na kterých se budou probírat přísně tajné informace a kdy bude důležitá i součinnost centrální banky, mohou být častěji než v minulosti.


I přes neobvykle dlouhé prověřování může Michl prověrku získat a pochybnosti skončí. Je ale třeba se ptát na to, co nastane, pokud by NBÚ při prověřování na přísně tajné, které je v porovnání s předchozím stupněm mnohem podrobnější a lze u něj v případě potřeby využívat i odposlechy, dospěl k názoru, že prověrku na nejvyšší stupeň nevydá.


V takovém případě by bylo setrvání Aleše Michla ve funkci jen těžko představitelné. Navíc je otázka, zda by případné důvody k nevydání prověrky na přísně tajné neohrozily i jeho dosavadní prověrku na tajné.


Guvernér má samozřejmě právo se v případě nevydání prověrky bránit v rámci správního řízení a následně i soudně. Pokud je ale jednou z nejvyšších hodnot České národní banky její důvěryhodnost, byla by snaha guvernéra udržet se v křesle i bez odpovídající bezpečnostní prověrky tristní.


Česká národní banka dosud informace o protahujícím se řízení o vydání prověrky nekomentuje s odvoláním na to, že řízení stále běží. Nic ale nebrání tomu, aby se guvernér vyjádřil k otázce, zda je podle jeho názoru nejvyšší bezpečnostní prověrka nezbytná pro výkon této funkce.

Jeho dosavadní „no comment“ lze chápat jedině tak, že si chce nechat co největší manévrovací prostor pro případ, že by prověrku nedostal.

Hráč týdne: Radim Jančura

Tři hotely, penzion a čtyři chalupy pro skupiny. Majitel RegioJet Radim Jančura se kromě dopravy vrhl i na ubytovací služby. Nakupuje i v Česku, ale hlavně v rakouských horách. I když říká, že hotely a gastronomii bere spíš jako koníčka, už teď jde o investici větší než sto milionů.

Best of byznys

Otřesy v autolandu. Automobilový průmysl zažívá další černý rok. Výroba stojí, poptávka padá a díly nejsou. Petr Novák ze společnosti JTEKT Europe si v pořadu Inside Talks postěžoval, že za potíže může i legislativní norma Euro 7 zpřísňující emisní limity. Tu kritizuje i ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nebo odboráři ze Škodovky. Obavy v neposlední řadě vyvolává i příliv čínských elektromobilů do Evropy. 

Rusko a sankce.
Ruská ekonomika po roce od napadení Ukrajiny utrpěla na první pohled méně, než se čekalo. Letošek ale bude pro Putinovo hospodářství výrazně těžší. Rusku totiž o desítky procent klesnou příjmy z prodeje energií. Výjimkou je oblast jaderné energetiky, které se sankce nedotkly a ruský export na tomto poli roste.

Mladí Češi a práce. ČEZ, Škodovka, Spořitelna, T-Mobile, Seznam či armáda. To jsou jedni z vítězů studie TOP Zaměstnavatelé, o jejichž pořadí rozhodují studenti vysokých škol. Z jejich hlasů je patrné, že po všech nedávných otřesech si cení hlavně jistoty. Proměny vztahu mladých Čechů k práci s námi podrobně rozebíral ředitel studie Jakub Hořický.

Energetika

Kotle na dřevo vyprodány. Energetická krize přiměla lidi hledat, čím vším topit a ušetřit. Elektřinu a plyn tak často měnili za dřevo a uhlí. Situaci však komplikovaly malé zásoby těchto tradičních paliv. To by se ale podle prodejců mělo letos změnit.

Podvody s izolacemi. Nová dotace na zateplení domů přilákala nové podvodníky. Zákazníkům se snaží vnutit izolační materiály, které nevyhovují parametrům. Ti jsou tak nuceni získané dotace vrátit, díky čemuž mohou přijít až o 150 tisíc korun.

Zelená energetika nebude levná. Zelená transformace musí být sociálně únosná. To ovšem nezajistí klimatické bonusy ani masová výstavba malých obnovitelných zdrojů. Nová energetika se neobejde bez velkých projektů. A ještě dlouho ani bez fosilních paliv, píše ve svém komentáři Zuzana Kubátová. 

Podnikání a finance

Kdo ovládá hnojiva, ovládá svět. Ruská invaze na Ukrajinu zasahuje do další oblasti mezinárodního obchodu. Tentokrát jde o trh s hnojivy a s ním úzce spjatý trh základních potravin. Dopady ucítí lidé nejen v Africe, Asii či Latinské Americe. I proto bude podle OSN v letošním roce největší výzvou pro potravinovou bezpečnost právě dostupnost hnojiv.

Prohra ČSOB. Případ krachu Investiční a poštovní banky je téměř po čtvrtstoletí stále živý. Podle rozhodnutí arbitrážního soudu musí ČSOB zaplatit žalobci ICEC-Holding 3,7 miliardy korun. Banka prý zváží případné další právní kroky vedoucí k revizi tohoto nálezu. ČSOB i ČNB ujišťují, že to provoz ústavu ani jeho klienty nijak neohrozí.

Zdanění zaměstnanců. Schodek státního rozpočtu loni přesáhl 300 miliard korun, a vláda proto hledá další příjmy. Pojďme se bavit o tom, zda chceme zvýšit zdanění zaměstnanců, kteří vydělávají více než 160 tisíc měsíčně, říká Petr Janský, ekonom z Univerzity Karlovy, který působí v Národní ekonomické radě vlády.

Baví vás Cash Only? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za hlavními kauzami Seznam Zpráv.

Reality

Zlom na trhu s nájmy. Rekordní růst cen nájemného v loňském roce zasáhl i oblast nejdražších nemovitostí na českém trhu. Nájem v prémiovém segmentu se v Praze meziročně prodražil téměř o čtvrtinu, popsal situaci v podcastu Agenda Prokop Svoboda, majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams.

Experti brzdí optimismus. Kdo čeká razantní pokles cen bydlení, bude letos zklamaný. Přestože se prodeje loni propadly o polovinu, ceny bytů klesaly jen pozvolna. A velmi pomalý bude pokles i letos, vyplynulo z dat České bankovní asociace a Dataligence. Velký zlom podle odborníků nelze čekat ani u drahých hypoték.

Covidoví chalupáři prodávají. Řada Čechů, kteří si za covidu pořídili chalupy, se jich letos bude zbavovat. Ekonomický optimismus povadl, ceny energií vzrostly. Na jaře se tak v nabídce objeví stovky nových víkendových nemovitostí. Některé už jen za milion. 

Tech

Placený Facebook. Na Facebooku a Instagramu se brzy objeví nové modré odznáčky. Lidé si je budou moci koupit za měsíční předplatné, podmínkou je průkaz totožnosti. Na základě předplatného a ověření uživatel získá dodatečnou ochranu proti podvodům a krádeži identity a také získá přímý přístup k zákaznické podpoře.

Revoluce ve všech sektorech. „Čeká nás ohromná transformace. Je to, jako kdyby tu přistáli mimozemšťani,“ říká Pavel Kasík v podcastu 5:59. Poslechněte si, co všechno dokáže ChatGPT a další nové systémy v oblasti umělé inteligence a na jaké sektory budou mít tyto technologie největší dopad. 

Rozhovor týdne: Petr Mlsna

Některé potraviny v Česku dodávají firmy s dominantním tržním podílem. Podle šéfa antimonopolního úřadu Petra Mlsny přesto trh funguje. Přestřelka o to, kdo víc jídlo předražil, podle něj stojí na dojmech.

Přeji krásný víkend a dostatek sněhu na horách,

Martin Jašminský

Proměna zapomenutého nádraží 


Slavné obří nádraží Canfranc na hranicích Španělska a Francie bylo dlouho opuštěné a říkalo se mu Titanic z hor. Po desetiletích chátrání se mu Španělé rozhodli vdechnout nový život – podívejte se, jak se monumentální budova mění v luxusní pětihvězdičkový hotel


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky