Lukáš Voženílek | Seznam Zprávy

Lukáš Voženílek | Seznam Zprávy Parket: Představujeme vám nový investiční newsletter SZ Byznys.

Evropské internetové akcie jsou letos podle banky Morgan Stanley díky zlepšujícím se fundamentům a klesajícím úrokovým sazbám připraveny růst.
Seznam Zprávy

15. 01. 2024

Parket

PARTNER NEWSLETTERU

Milí čtenáři newsletteru Cash Only,


rád bych vám představil první vydání Parketu – nového investičního newsletteru SZ Byznys. Jsem Lukáš Voženílek a v byznysové redakci Seznam Zpráv píšu o finančních trzích. Protože mě tahle oblast baví a na burze se sám aktivně pohybuji, rozhodl jsem se vám nabídnout něco navíc. Pokud vás Parket zaujme, přihlaste se k jeho pravidelnému odběru


V tomto pravidelném týdenním newsletteru vám budu každé pondělí přinášet přehled klíčových událostí ze světa investic a burz, které rezonují jak ve světě, tak u nás.


Název Parket není náhodný. Odráží bohatou historii a fascinující vývoj finančních trhů. Dějiny obchodování na burzách sahají do hluboké minulosti, kdy se obchodníci a investoři scházeli na veřejných prostranstvích, známých jako parkety, k výměně akcií a informací.


I v digitální éře si burzy stále drží tradici fyzických prostor k obchodování a slovo parket tak evokuje vzrušující atmosféru míst, kde se utvářejí osudy firem, investiční příběhy a ekonomické trendy.


Newsletter Parket není jen užitečným kanálem pro sledování trhů, ale také prostředkem k hlubšímu porozumění dynamice byznysového světa. Pojďme se tedy společně podívat, co se v posledních dnech na poli financí událo a co můžeme v dohledné době očekávat. 

MAKRO

Loňská vysoká inflace. Průměrná inflace za celý loňský rok skončila na hodnotě 10,7 procenta. To představuje třetí nejvyšší roční inflaci v historii Česka. První příčku v tomto ohledu drží rok 1993 s inflací 20,8 procenta, druhé místo pak náleží roku 2022 s hodnotou 15,1 procenta.


Kdy Česko přejde na euro? To je otázka, která se poslední dny stále častěji klade v souvislosti s budoucností České republiky v Evropské unii. Vstup do eurozóny by nepochybně přinesl některé výhody, jako je snazší obchod nebo cestování, ale také některé nevýhody, jako je například ztráta vlastní měnové politiky.


Světová ekonomika zpomalí. Globální ekonomický růst v letošním roce třetím rokem za sebou zpomalí, což prodlouží chudobu a zvýší zadlužení mnoha rozvojových zemí. Ve své aktuální zprávě to uvedla Světová banka.

GRAF TÝDNE

Akcie španělské farmaceutické společnosti Grifols se minulý týden propadaly až o 40 procent (viz vyznačená oblast) poté, co známý hedgeový fond Gotham City Research zveřejnil negativní zprávu o manipulaci obrazu o hospodaření společnosti, která se zaměřuje na oblast krevní plazmy. Gotham tvrdí, že dluhové parametry společnosti jsou fakticky řádově dvojnásobné proti oficiálně vykazovaným. Grifols to kategoricky popírá a odmítá.

AKCIE

Internetové akcie porostou. Evropské internetové akcie jsou letos podle banky Morgan Stanley díky zlepšujícím se fundamentům a klesajícím úrokovým sazbám připraveny růst. Analytici významné banky z Wall Street odhadují, že akcie firmy na rozvoz jídla Delivery Hero mohou posílit o 70 procent.


Příliš rychlý růst. Potenciál umělé inteligence v souvislosti s akciemi významných technologických společností zůstává aktuální, přestože růst těchto akcií byl podle profesora financí Paula Meekse z The Citadel „příliš rychlý a překročil přijatelnou míru“. Stále by však měly dosahovat „solidních“ výsledků.


Coca-Cola nejspíš zvýší dividendu. Společnost Coca-Cola podle analytiků pravděpodobně zvýší svou roční dividendu na nejméně 1,90 dolaru na akcii, což by představovalo zhruba tříprocentní dividendový výnos. Coca-Cola za posledních 61 let zvyšovala dividendu každý leden, a to díky dobrým výsledkům firmy.


POHLED DO PRAHY

Pražská burza zažila v roce 2023 pokles obchodní aktivity. Objemy obchodů na akciovém trhu klesly o 26 procent na 123,5 miliardy korun. Byl to první pokles po třech letech růstu v řadě. Pražská burza tak kopírovala vývoj na většině evropských trhů, které taktéž zaznamenaly poklesy.

MĚNY A KRYPTOMĚNY

Razítko od regulátora. Americká Komise pro cenné papíry a burzy udělila souhlas se spuštěním 11 investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF). Mnozí odborníci považují toto rozhodnutí za novou éru dostupnosti regulovaných investičních produktů ke kontroverzním kryptoměnám, které může přispět k další kultivaci odvětví.


Bitcoin čeká půlení. Bitcoinu k mohutnému posílení v loňském roce pomohlo několik faktorů. Jedním z nich byla i příprava na snížení emise nových bitcoinů do oběhu o polovinu. K této události dochází každé čtyři roky a vyjde na letošní duben. Cena bitcoinu se loni více než zdvojnásobila až nad úroveň 40 tisíc dolarů.


Koruna si loni vedla dobře. Rok 2023 byl pro českou korunu jako na houpačce. Zažila jak výrazné posílení, tak i značné oslabení vůči oběma hlavním světovým měnám, tedy euru a dolaru. Ekonomové se vesměs shodují, že si koruna loni vedla nad očekávání dobře. Kam půjde její kurz letos?


TIP EXPERTA

V tomto týdnu se rozbíhá výsledková sezona ve Spojených státech a bude zajímavé sledovat, jak její průběh ovlivní dosavadní nemastný neslaný vývoj amerických akciových indexů v tomto roce. Zisky společností indexu S&P 500 by měly dle Factset růst za čtvrtý kvartál meziročně o 1,3 procenta a tržby o 3,1 procenta.


V dalších týdnech mimo jiné uvidíme, zda se podaří velkým technologickým společnostem potvrdit vysoké valuace. Akcie společností skupiny Magnificent 7 včetně Applu nebo Microsoftu byly tahouny indexů v minulém kvartále. Pokud by jejich výsledky nenaplnily očekávání, byla by hrozba korekce zase o něco reálnější.


Jiří Tyleček, hlavní analytik brokerské společnosti XTB

KOMODITY A DLUHOPISY

Zásoby zlata rostou. Česká národní banka v loňském roce téměř ztrojnásobila objem zlata, které drží ve svých rezervách. Ke konci loňského roku dosahovaly 30,67 tuny. Hodnota zlata v rezervách byla 45,7 miliardy korun. Guvernér Michl chce objem navýšit až na 100 tun.


Výnos státních dluhopisů klesl. Výnos desetiletých českých státních dluhopisů se v závěru loňského roku snížil a v prosinci dosáhl 3,97 procenta. Je to výrazný pokles proti prosinci 2022, kdy byl 4,71 procenta. V prvních 11 měsících loňského roku ale výnos byl nad čtyřmi procenty. Vyšší výnosy státních dluhopisů znamenají, že rostou náklady na financování rozpočtového deficitu a státního dluhu.


Dvojnásobná poptávka. Ministerstvo financí v první letošní vlně aukcí prodalo státní dluhopisy za 17,2 miliardy korun. Poptávka po nich byla dvojnásobná, investoři je chtěli nakoupit v objemu 34,5 miliardy korun. Stát v letošním roce plánuje vydat státní dluhopisy v objemu 300 až 400 miliard korun.

STOJÍ ZA ZMÍNKU

  • Americká centrální banka (Fed) chce více důkazů o tom, že inflace míří ke dvouprocentnímu cíli.

  • Německý prodejce parfémů Douglas uvažuje o vstupu na burzu, a to už v prvním čtvrtletí letošního roku.

  • Akcie firmy Nvidia atakovaly nová historická maxima. Společnost oznámila exkluzivní partnerství s předními indickými podnikatelskými skupinami.

  • Společnost Goldman Sachs přidala několik akcií do svého výběru a u řady z nich očekává výrazný růst.

  • Ve Spojených státech jsou v pondělí 15. ledna akciové trhy zavřené z důvodu svátku Martina Luthera Kinga.

To je pro dnešek vše. Doufám, že vás první vydání Parketu bavilo a dozvěděli jste se něco zajímavého. 


Budu rád, pokud se přihlásíte k odběru Parketu a nový newsletter doporučíte i svým přátelům a známým. Pokud máte chuť, podělte se se mnou o svůj názor a tipy na zlepšení. Napsat mi můžete na lukas.vozenilek@sz.cz.


Lukáš Voženílek

Baví vás Parket? Přepošlete ho svým známým a vyzkoušejte také naše další newslettery.

  • Vizita: Martin Čaban analyzuje dění ve zdravotnictví.
  • Pod čarou: Nové společenské a kulturní trendy.
  • TechMIX: Objevy a kauzy ve vědě a technice.
  • Tečka: Každodenní souhrn nejdůležitějších zpráv.
  • Pohled šéfredaktora: Jiří Kubík se v měsíčním přehledu ohlíží za novinkami Seznam Zpráv.
  • Kauzy Seznam Zpráv: Podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu.
  • Šťastný oběžník: Newsletter Jindřicha Šídla a týmu Šťastného pondělí.


kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky