|
Je čas na Svatomartinské |
Svatomartinská vína jsou svěží, vyrovnaná, ovocitá a příjemně vám to doma provoní. Než vám ukážeme naše favority, pojďme si říct, čím jsou Svatomartinská vína výjimečná. Jsou to suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 gramů na litr (takže opravdu ne moc sladká 😊) a liší se obsahem alkoholu. U bílých, růžových a klaretu (vína z modrých odrůd) se nesmí obsah alkoholu vyšplhat přes 12,5 % a u červených je limit 13 %. |
Tahle Svatomartinská jsou za nás top |
|
Někdy je lepší nic moc nevymýšlet a vsadit na klasiku. A přesně tím jsme se řídili. Svatomartinská vína od Sedláka a Mádla jsou prostě pecka! K huse (nebo pečenému Svatomartinskému tofu) si můžete vybrat: |
|
|
Každé by chtělo být Svatomartinské! 😉 |
Ale to nejde. Vína, která chtějí nést značku Svatomartinská, musí splnit několik pravidel: 🍇 musí pocházet z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené ranné, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe 🍇 vinaři ho musí vyrobit doma v Česku 🍇 musí ho ohodnotit nezávislá komise |
A ještě maličko o tradici |
Jak se Svatomartinské stalo Svatomartinským? Mladé víno svoje jméno dostalo podle toho, že se poprvé ochutnávalo na svatého Martina, 11. listopadu. Svatomartinské se popíjelo už na dvoře císaře Josefa II. Vinařům na začátku listopadu končila služba a měli tak čas ochutnávat novou úrodu. Protože byl za rohem předvánoční půst, je popíjení Svatomartinského spojené s hodováním a bujarým veselím. Odtud pochází dnešní spojení Svatomartinské víno i Svatomartinská husa. |
|
Tak na zdraví! Za Víno od Bodláků |
|