Filip Bodlák

Filip Bodlák 🪿🍷 Husa a flaška k sobě patří odjakživa! Vyzkoušejte (skvělé) Svatomartinské

Je čas na Svatomartinské

Svatomartinská vína jsou svěží, vyrovnaná, ovocitá a příjemně vám to doma provoní. Než vám ukážeme naše favority, pojďme si říct, čím jsou Svatomartinská vína výjimečná.

 

Jsou to suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 gramů na litr (takže opravdu ne moc sladká 😊) a liší se obsahem alkoholu. U bílých, růžových a klaretu (vína z modrých odrůd) se nesmí obsah alkoholu vyšplhat přes 12,5 % a u červených je limit 13 %.

Tahle Svatomartinská jsou za nás top

👇👇👇

Někdy je lepší nic moc nevymýšlet a vsadit na klasiku. A přesně tím jsme se řídili. Svatomartinská vína od Sedláka a Mádla jsou prostě pecka! K huse (nebo pečenému Svatomartinskému tofu) si můžete vybrat: 

ULOVIT SVATOMARTINSKÉ OD BODLÁKŮ

Každé by chtělo být Svatomartinské! 😉

 Ale to nejde. Vína, která chtějí nést značku Svatomartinská, musí splnit několik pravidel: 

 

🍇 musí pocházet z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené ranné, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe

🍇 vinaři ho musí vyrobit doma v Česku

🍇 musí ho ohodnotit nezávislá komise

A ještě maličko o tradici

Jak se Svatomartinské stalo Svatomartinským? Mladé víno svoje jméno dostalo podle toho, že se poprvé ochutnávalo na svatého Martina, 11. listopadu.

 

Svatomartinské se popíjelo už na dvoře císaře Josefa II. Vinařům na začátku listopadu končila služba a měli tak čas ochutnávat novou úrodu. Protože byl za rohem předvánoční půst, je popíjení Svatomartinského spojené s hodováním a bujarým veselím. Odtud pochází dnešní spojení Svatomartinské víno i Svatomartinská husa.

Tak na zdraví!

 

Za Víno od Bodláků

Podívejte se na další rady a tipy a buďte ve víně o decku lepší

Facebook Víno od Bodláků
Instagram Víno od Bodláků
Vinocast na Spotify
Vinocsat na Apple Podcasts

Víno od Bodláků rozlévá RB Harmonia Vini s.r.o. Vojtěchova 450, 289 07 Libice n/C | IČ: 27624927

Potřebujete od vína na chvíli pauzu? Odhlásit se můžete tady

kara vyprodej reserved vyprodej dedoles slevový kupon sinsay vyprodej bon prix poštovné zdarma slevový kod dedoles slevovy kod decathlon vasky slevový kod planeo slevový kod lidl shop slevy lelosi slevovy kod slevový kupon dedoles lidl sleva 20 na vše slevovy kod lelosi darkovy poukaz zalando slevy lidl shop sleva lidl shop notino darkove sady bagind sleva hervis akce 2 1 cropp vyprodej Baťa slevový kód 25% honzovyletenky